Stanovanje Situla

prenova stanovanja

Stanovanje Situla

Prenova staro-meščanskega stanovanja v novomeškem mestnem jedru je zahtevala veliko premišljenih idej za izkoristek prostora ter občutek za nevsiljivo oblikovanje, ki spaja staro s sodobnim.

Dizajn:

Erika Šinkovec mag. inž. arh. in Sanja Zvonkovič, univ. dipl. inž. arh.

Storitve:

Idejna zasnova, projekt za izvedbo, spremljanje izvedbe.

Lokacija:

Novo mesto, Slovenija

Naročnik:

Manca in Marko Petric

Datum izvedbe:

2018

arhein-arhitektura-projekti-Stanovanje-Situla-Jedilnica-opecna-stena

Več o projektu

Lastnika stanovanja, ki sicer živita v Londonu, sta Arhein studio najela za prenovo stanovanja – staro meščanskega. Prenova stanovanja se je dogajala v novomeškem mestnem jedru, ki se nahaja v spomeniško zaščiteni stavbi v neposredni bližini Glavnega trga. Njuna želja pri prenovi stanovanja je bila ohraniti dušo prostora in s prenovo stanovanja doseči čim boljši spoj starega z novim. Ker stanovanje ni namenjeno bivanju družine, ampak oddaji v najem. Ciljata predvsem na poslovne uporabnike in tiste, ki jim je tak stil opremljanja blizu, ni bilo potrebe po dveh spalnicah.

Namesto tega smo pri prenovi stanovanja ohranili obstoječe gabarite spalnice, ki je s prenovo postala le bolj izkoriščena. Preostali del stanovanja pa je zahteval tehten premislek. Predvsem o njegovi izrabi in za naju je bil precejšen izziv kako v prostor umestiti kuhinjo, jedilnico, dnevni kotiček in predsobo. Z rušenjem obstoječih nenosilnih sten in pametno zasnovo notranje opreme nama je uspelo v prostor umestiti vse kar sta naročnika od naju zahtevala. Kljub dobri izkoriščenosti prostora na majhni kvadraturi pa prostor ni preveč zaprt in neprehoden.

Ohranili smo tudi gabarite obstoječe, res majhne kopalnice in jo maksimalno izkoristili. Namesto kadi je sedaj v kopalnici walk-in tuš ter večja omarica z umivalnikom namesto majhnega umivalnika v stari kopalnici. Na mestu, kjer je prej stala kuhinja in peč smo umestili utility s pralnim strojem, peč pa zamaknili v notranjost. Obstoječo lončeno peč smo se odločili odstraniti, saj je zavzemala preveč prostora.

S soglasjem ZVKD Novo mesto smo med prenovo stanovanja zamenjali okna, v veliki meri pa so bile v stanovanju zamenjane tudi strojne in elektro inštalacije. Obstoječi parket smo ohranili in dodali en pas novega parketa pri stiku z novim keramičnim tlakom v kuhinji in predprostoru. Izvajalec je svoje delo odlično opravil, saj se stika novega in starega parketa praktično ne vidi. Poleg parketa, ki definitivno daje stanovanju svoj čar, je obstoječa tudi opečna stena v jedilnem kotu in spalnici. Ko smo preverjali obstoječi material sten smo ugotovili, da je opeka v zelo dobrem stanju, zato smo se odločili, da jo obnovimo, kar se je izkazalo za zelo dobro odločitev.

Starim elementom smo z notranjo opremo, izdelano po meri, dodali pridih sodobnosti. Ta pa vseeno ni preveč sterilna zaradi profiliranih stranic in samih materialov. Dodatno smo prostor popestrili z izborom primernih svetil, od visečih do fiksnih in vgradnih v predsobi in jedilnici. Da smo zagotovili več svetlobe v predprostoru smo se odločili za matirana steklena vrata.

Predprostor je maksimalno izkoriščen z omarami do stropa in visečimi elementi pri prehodu v kuhinjo. Vizualno pa ga poveča še ogledalo montirano na kuhinjsko omaro. Kopalnico in kuhinjo popestrijo armature in dodatki v črni barvi ter pulti z dekorjem marmorja. Ostale barve v prostoru so v nevtralni tonih v beli in sivi barvi z dodatkom lesnega dekorja.