Hiša s paviljonom

IDZ / PGD

Hiša s paviljonom

Hiša s paviljonom je preplet funkcionalnosti, sodobne estetike in popolnoma prilagojena družini, ki bo v njej bivala. Poleg prostornih bivalnih prostorov, spalnih in tehničnih prostorov nudi tudi plezalno steno v paviljonu, ki je namenjen druženju in gibanju.

Projekt:

Hiša s paviljonom, Metlika, Slovenija

Storitve:

Idejna zasnova, projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja

Naročnik:

Zasebni

Datum načrtovanja:

2017

arhein-arhitektura-projekti-Hisa-S-Paviljonom-Terasa

Več o projektu

Naročnika sta želela izčiščen in sodoben izgled hiše – tako je nastal načrt za hišo s paviljonom. Arhitektka Sanja Zvonkovič sem jima predlagala, da namesto večjega, enovitega volumna, ustvarita dva manjša dinamično povezana kubusa.

Tako sta nastali dve betonski školjki, obe z dvokapno streho in oblečeni v kontrastne barve (črno aluminijasto kritino, lesene letvice ter bel omet). Skupaj ustvarijo elegantno celoto. Kovinski okenski okvirji in velike steklene površine objektu še dodatno vdahnejo brezčasno eleganco.

Projekt Hiša s paviljonom v prvi vrsti predstavlja atraktivno reinterpretacijo slovenske dvokapne hiše. Po drugi strani pa je ta dvojnost volumnov (odprtega, manjšega, ki vsebuje prostore za druženje in rekreacijo, ter večjega, bolj introvertiranega, v katerem so predpostavljeni vsi ostali prostori – bivalni, spalni in tehnični) pripomogla k ustvarjanju dinamičnega interierja ter – še pomembneje – dinamičnih zunanjih površin, ki jih je družina želela za preživljanje prostega časa. Nastale so kar tri zunanje terase Hiše s paviljonom (dve nepokriti in ena pokrita), nadkrito funkcionalno dvorišče ter velik zeleni prostor za šport, vrtnarjenje in druženje.

Hiša s paviljonom, načrtovana za aktivno štiričlansko družino, je res nekaj posebnega. Elegantna, razgibana in funkcionalna. Zaradi neodločnosti lastnikov projekt Hiša s paviljonom žal še ni šel v izvedbo. Glede na število všečkov, ki jih je projekt dobil na birojskem Instagram profilu, verjamemo, da bo hiša brez težav našla svoj drugi dom.